Synnytyksen jälkeen – keho muuttuu synnytyksen jälkeen monella

Synnytyksen jälkeen oma keho voi tuntua muuttuneelta, jopa vieraalta. Keho onkin muuttunut, osalla enemmän, osalla vähemmän. Palautuminen synnytyksestä kestää jopa yhtä kauan kuin itse raskaus, mutta montaa äitiä jää pysyvästi harmittamaan jokin muutos kehossaan. Katso alta yleisimmät kysymykset synnytyksen jälkeen, katsotaan voisiko mieltä painava kysymyksesi ratkaista yhdessä Helsinki Clinicillä. Muista, että suunnittelemme toimenpiteen kunkin asiakkaan kanssa yksilöllisesti!

Vatsani roikkuu synnytyksen jälkeen, mistä on kyse ja voiko tälle tehdä mitään?

Raskaus, mutta myös ikä tekee tehtävänsä ja molemmilla on vaikutuksensa ihon palautumiseen. Vanhempana voi lisäksi tuntua, että rasva vain istuu tiukemmassa kuin nuorena. Ihon elastisuuden väheneminen, raskaus ja tiukassa istuvat muutamat ylimääräiset kilot voivat muodostaa ärsyttävän, kreppimäisen pussin vatsan seudulle. Mikäli haaveilet aivan sileästä ja napakasta vatsasta raskauden ja synnytyksen jälkeen, voi vatsanpeitteiden kiristys olla sinulle sopiva hoito. Tällöin vatsalta poistetaan ylimääräistä ihoa ja näin saadaan kaunis ja kiinteä lopputulos. Tarpeen mukaan toimenpiteeseen voidaan yhdistää rasvaimu. Muista, että ennen leikkaukseen hakeutumista synnytyksestä on hyvä olla kulunut ainakin puoli vuotta.

Synnytyksestä on reilusti yli vuosi ja vatsalihakseni ovat edelleen erkautuneet. Vatsa on kuin paisunut taikina, vaikka en ole lihonnut. Voiko erkaumalle tehdä jotakin ja miltä lopputulos näyttää?

Raskauden aikana vatsalihakset tekevät tilaa kasvavalle kohdulle. Useilla naisilla vatsalihakset siirtyvät synnytyksen jälkeen pikkuhiljaa takaisin paikalleen, mutta osalla vatsalihakset jäävät ikään kuin kehon sivuille ja keskelle vatsaa jää pehmeää kudosta. Moni kuvailee, että erkauma tuntuu taikinalta, johon sormet uppoavat. Liikunnassa erkauma voi aiheuttaa monenlaista pulmaa: vatsalihakset eivät tue liikkumista optimaalisesti ja vatsalihasliikkeissä keskelle vatsaa saattaa nousta kolmiomainen kumpu.

Vatsalihakset saadaan oikeille paikoilleen leikkauksella. Toipumisen jälkeen keskivartalo on ulkonevan vatsan sijaan sopusuhtaisempi, litteämpi ja silmämääräisestikin vatsalihakset näyttävät olevan oikeilla paikoillaan. Vaatteet istuvat usein paremmin erkaumaleikkauksen jälkeen ja vatsalihakset myös tukevat liikkumista oikein. Erkauman korjaamisen yhteydessä voidaan tehdä muitakin toimenpiteitä, esimerkiksi korjata vatsan roikkuvaa ihoa pois kiristämällä vatsanpeitteitä.

Synnytykseni oli raju, repeämisiä tuli ja olen epävarma koko alapään ulkonäöstä. Voiko alapäätä korjata jotenkin?

Samoin kuin koko keho, palautuu myös alapää aika pitkään, jopa vuoden synnytyksestä. Mikäli tämän jälkeenkin alapää rajoittaa elämistä, aiheuttaa epävarmuutta tai jopa fyysistä hankaluutta, voi asiaa auttaa leikkauksella. Synnytyksessä syntyneet arvet ja arpikudos voivat hiertää alushousuissa. Joskus synnytyksen jälkeen ommellun repeämän reunat eivät osu täysin yhteen ja alapäähän jää ylimääräiseltä tuntuvaa ihoa. Joillakin häpyhuulet voivat tuntua roikkuvan aiempaa alempana. Vaivoihin voidaan löytää leikkauksella apuja. Toimenpide ei useinkaan ole edes kovin iso. Asia voi tuntua herkältä, ja siksi moni kärsii vuosia alapään epämukavuudesta aivan turhaan. Ota rohkeasti huolesi kanssa yhteyttä ja katsotaan, miten tilanne voidaan ratkaista!

Olen imettänyt parikin lasta ja rinnat ovat sen näköiset. Silikoni-implantit kuulostavat rajulta vedolta, onko muita vaihtoehtoja korjata rintojani?

Toki! Raskaudet, imetykset ja painon muutokset vaikuttavat kaikki rintojen ulkonäköön. Ratkaisu on aina asiakaskohtainen. Roikkuviin rintoihin voi auttaa rintojen kohotus, jossa rintoja ikään kuin nostetaan takaisin oikeille paikoilleen, niin, että lopputulos on ryhdikäs ja luonnollinen.

Raskauden aikana ja imetysaikana rinnat kasvavat. Etenkin hoikilla ja pienillä naisilla kasvu voi suhteessa muuhun kroppaan tuntua isolta. Kun sitten imetys loppuu, voi tuntua, että jäljelle jäikin vain tyhjät pussit rintojen tilalle. Tällöin rintaimplantit voivat korjata tilannetta.

Silikoni-implanteista voi monella olla vähän vanhentunut mielikuva. Nykyisissä implanteissa on valinnanvaraa ja tarjolla on anatomisesti muotoiltuja malleja, jotka istuvat kauniisti kehoon. Implanttien koko katsotaan aina yhdessä asiakkaan kanssa. Moni hakeekin lasten saannin jälkeen enemmänkin sopusuhtaista tulosta kuin mahdollisimman isoja rintoja. Helsinki Clinicillä voimme mallintaa rintaleikkauksen lopputulosta 3D-laitteen avulla, jolloin rintojen suurennuksen lopputulosta ei tarvitse arvailla, vaan asiakas näkee mallinnuksen samalla, kun leikkausta suunnitellaan kirurgin kanssa.

Mommy makeover voi olla vaihtoehto

Monilla äideillä on kehossaan kohtia, joita olisi ihana parannella, ja joskus voi tuntua, että koko paketti pitäisi laittaa uusiksi. Mommy Makeover on esteettisen kirurgian toimenpide, jossa samalla kertaa hoidetaan useita kehon ongelmakohtia.

Lue lisää