Mahan palautuminen synnytyksen jälkeen – milloin ottaa yhteyttä plastiikkakirurgiin?

Mahan palautuminen synnytyksen jälkeen on yksilöllistä. Heti synnytyssairaalassa ei kannata alkaa ahtaa vanhoja farkkuja päälle, vaan anna keholle aikaa. Turvotus karisee useimmilla joissakin viikoissa ja mahdolliset lisäkilot karisevat useimmiten synnytystä seuraavien kuukausien aikana. Mikäli maha ei tunnu palautuvan, voi syy olla tyypillisimmin vatsalihasten erkauma, kudosten ja ihon venyminen tai itsepintaisesti tarttuneet kilot.

Vatsalihasten erkauma

Mahan palautuminen tarkistetaan myös jälkitarkastuksessa, joka on yleensä noin 2-3 kuukauden päästä synnytyksestä. Nykyään lääkäri kokeilee jälkitarkastuksessa myös vatsalihasten erkauman palautumisen. Voit myös itse pyytää lääkäriä tarkistamaan tilanteen.

Raskauden aikana vatsalihakset ovat siirtyneet sivulle tehden tilaa kasvavalle kohdulle. Joillakin naisilla vatsalihasten palautuminen jää puolitiehen ja vatsalihakset jäävät sivuille. Vatsan keskellä oleva linea alba -niminen jännesauma voi jäädä jopa yli 10 senttimetrin levyiseksi, kun se ennen raskautta on todennäköisesti ollut vain sentin, parin levyinen.

Vatsalihasten erkauma voidaan myös leikata. Tällöin lihakset tuodaan oikeille paikoilleen kirurgisesti. Usein leikkaukseen yhdistetään muuta vatsan muotoilua, kuten roikkuvan masun kiristys.

Kudosten ja ihon venyminen, joka aiheuttaa pussin vatsalle

Roikkuuko vatsalla ylimääräistä? Näyttääkö iho vatsan kohdalla kuin rypistyneeltä ilmapallolta? Mahan palautuminen synnytyksen jälkeen ei etene treenaamalla tai laihduttamalla, koska roikkuva maha ei ole rasvaa, vaan löysää ihoa. Samanlainen tilanne voi kohdata ison laihdutuksen päätteeksi. Venynyt iho on sikäli normaalia, että raskaudet venyttävät vatsan ihoa ja iän myötä ihon elastisuus kärsii. Mahan palautuminen ei hoidukaan ihan samaan tapaan kuin ehkä nuorempana.

Roikkuva iho voidaan korjata varsin rutiininomaisella kirurgisella toimenpiteellä. Asiakkaalle katsotaan aina juuri hänelle sopiva ratkaisu ja tarvittaessa samalla voidaan tehdä muitakin toimenpiteitä samalla. Katso lisää kohdasta vatsan muotoilu ja abdominoplastia.

Itsepintaisesti tarttuneet kilot

Joskus kilot eivät vain tunnu enää lähtevän raskauden jälkeen. Asiasta on turha tuntea syyllisyyttä. Elämä on vauvan saamisen yhteydessä muuttunut paljon, aineenvaihduntasi on voinut muuttua ja hormonitasapaino on heittelehtinyt ensin raskauden aikana ja sitten synnytyksen jälkeen. Keho on synnytyksen jälkeen varmasti erilainen kuin ennen, mutta epätoivottuihin muutoksiin löytyy kyllä ratkaisuja. Rasvaimu on turvallinen ja suosittu tapa muokata niitä kohtia kehossa, jotka vaivaavat omassa peilikuvassasi. Lue lisää kohdasta rasvaimu.

Ajanvaraukset ja lisätietoa

Varaa aikasi konsultaatioon plastiikkakirurgimme vastaanotolle numerosta 09 4289 1880 tai lähetä meille
sähköpostia (info@helsinkiclinic.fi)