Vatsalihasten erkauma vaivaa etenkin synnyttäneitä naisia

Liki kaikki synnyttäneet tietävät tunteen: keskivartalon tuki tuntuu yhtäkkiä kadonneen niin selästä kuin vatsastakin ja yläruumis huojuu tuen puutteesta. Kohdussa kasvanut vauva on työntänyt vatsalihaksia kylkiin, jolloin keskelle vatsaa on jäänyt tukematon alue. Tukilihakset palautuvat synnytyksen jälkeen pikkuhiljaa, mutta monelle voi jäädä vaivaa riittämättömästä tuesta. Onneksi vaiva on hoidettavissa.

Vatsalihasten erkaumalla tarkoitetaan suorien vatsalihasten väliin jäävää rakoa. Raon tunnistaa, kun selinmakuulta nostaa itseään vatsalihaksilla hieman ylös ja kokeilee sormin navan seudulta, tuntuuko vatsalihasten välissä rakoa. Yli yhden sormen levyinen rako on vatsalihasten erkaumaa. Peilistä katsoessa vatsalihasten erkauma saa hoikallakin ihmisellä vatsan näyttämään hieman tynnyrimäiseltä tai sivuille levinneeltä.

Monet kokevat  ulkonäöllisen haitan lisäksi vatsalihasten erkauman aiheuttaman fyysisen haitan hankalaksi. Tuen puuttuessa treenaaminen, vauvan nostelu ja muut arkiset puuhat voivat tarvita ylimääräistä ponnistelua. Pelkkä tasapainottelu yhdellä jalalla voi olla synnytyksen jälkeen aikamoinen treeni! Lisäksi vatsalihasten erkauma voi yhdessä heikkojen lantionpohjan lihasten kanssa lisätä pidätysongelmia ja altistaa emättimen laskeumalle.

Eroon vatsalihasten erkaumasta?

Vatsalihasten erkauman voi saada kuntoon vielä pitkänkin ajan jälkeen pitkäkestoisella, määrätietoisella ja monipuolisella harjoittelulla. Synnytyksen jälkeen ensimmäiseksi harjoitteluksi riittää kävely ilman vaunuja, kädet vapaana heiluen. Seuraavaksi voi kokeilla syvien vatsalihasten aktivointia esimerkiksi tasapainoillen. Heti synnytyksen jälkeen on myös hyvä alkaa aktivoimaan lantionpohjan lihaksia. Fysioterapeutit osaavat tarkempia treeniohjelmia, joilla harjoittaa erkaumaa.

Jos treenamisella ei saavuteta tuloksia, voi ratkaisu löytyä vatsalihasten erkauman leikkauksesta. Vatsalihasten erkauman leikkausta tuetaan aina myös monipuolisella harjoittelulla, joten pikaratkaisu leikkaus ei ole, mutta tarjoaa helpotusta niille, joita erkauma piinaa tavallistakin tiukemmin.

Milloin leikkaukseen?

Mikäli vatsalihasten erkaumaa on treenattu pois aktiivisesti jo jonkin aikaa, vatsan ulkonäkö ei miellytä tai erkauma aiheuttaa fyysisiä ongelmia ja suunnitelmissa ei ole lisää lapsia, on vatsalihasten erkauman leikkaus todennäköisesti sinulle sopiva vaihtoehto. Leikkauksessa vatsalihakset tuodaan takaisin oikeille paikoilleen ompelein. Leikkauksen voi yhdistää muuhun toimenpiteeseen. Moni yhdistää erkauman korjauksen esimerkiksi vatsanpeitteiden kiristykseen, jolla hoidetaan monia ärsyttävä, roikkuva mammamassu.

Kun vatsalihasten erkauma on pitkään rajoittanut arkea, jopa estänyt hikiliikuntaa ja vaivannut ulkonäöllisesti, kokee moni leikkauksen tuovan pitkään toivotun lopun tuskailulle. Leikkauksesta toipumiseen menee hetki, mutta lopputuloksena saat oman toimintakykysi takaisin ja todennäköisesti haluat taas kulkea bikineissäkin!

Lue lisää leikkauksesta